AMD ŠTEFAN KOVAČ IN MOTOKROS V MAČKOVCIH


AMD ŠTEFAN KOVAČ Murska Sobota letos slavi 73-letnico svojega delovanja. Vsa ta desetletja so se številni člani po najboljših močeh trudili združevati vse, ki so gojili poseben odnos do tehnike, avto-moto športa ter vzgoje in izobraževanja na področju prometne varnosti. Iz našega društva je izšlo veliko vidnih članic in članov širše družbene skupnosti. Trenutno društvo združuje več kot 3.000 članic in članov in deluje na področju avto-moto športa, prometne vzgoje in izobraževanja članstva ter drugih udeležencev v prometu, kakor tudi na področju preventive in novih oblik prometne varnosti in varne mobilnosti. Društvo je zelo aktivno pri sodelovanju z drugimi društvi, ki imajo v programu dela podobne aktivnosti - PU Murska Sobota, osnovne šole, Društvo paraplegikov, Društvo slepih in slabovidnih, ostala avto moto društva, ki delujejo na območju Pomurja, AMZS, Rdeči Križ, ...


S področja avto-moto športa je društvo najbolj aktivno na področju motokrosa, kjer smo pred nekaj leti spet zelo uspešno obudili ta šport na stezi v Mačkovcih, ki obstaja tam že več kot 50 let. Začetki motokrosa v Mačkovcih tako segajo v leto 1966, ko je 22 maja potekala prva mednarodna dirka, ki je v Mačkovce privabila 6.000 gledalcev. Prvo mesto je dosegel Walter Leitgeb iz Avstrije.
Vsako leto so takratni člani društva organizirali po dve tekmi na leto, ki so bile vedno zelo dobro obiskane. Starejši, ki se teh tekmovanj spomnijo pravijo, da so tekme v Mačkovcih bile pravi pravcati praznik - praznik športa. 
Že sedmo leto zapored društvo vodi predsednik Tomaž Trajbarič, ki s svojim teamom smelo zre v prihodnost. 
Tako se v današnjih časih člani društva spet trudimo, da motokros v Mačkovcih ne bi zamrl, že zaradi same tradicije, prepoznavnosti kraja v ožjem in širšem območju ter zaradi spomina na vse, ki so se pred več kot 50 leti trudili, da so stezo v Mačkovcih zgradili in ji dali ime na katerega smo lahko še danes ponosni. Prav je, da nekaj zvenečih imen  tudi omenimo in sicer: Ludvik Cipot, Lojze Valenčič, Franjo Topolovec, Tomo Raduha, Ivan Zulin, Vlado Čampelj, Ludvik Kumin, Anton Gotar, Koloman Banfi, Laci Kuhar, Štefan Černjavič, Salvko Polanič (st.), Štefan Glavač, Jože Prša, Ludvik Lipič, Franc Lovenjak in še cela vrsta drugih. 
Vsako leto tako na stezi izvedemo nekaj novosti, vse z namenom zagotavljanja večje kakovosti treningov. Tako smo v preteklih letih vzpostavili povsem novo vodovodno infrastrukturo, v celoti prenovili sanitarije, vzpostavili optično telekomunikacijsko omrežje in uredili interno električno omrežje. V celoti smo preuredili samo stezo, ki je z nakloni in skoki ter drugimi elementi licencirana po normah AMZS, prenovili smo štartno rampo, steza pa je na več kot 2/3 pokrita z namakanjem. Vse navedeno nam omogoča, da lahko sedaj že nekaj let vsako leto organiziramo najmanj eno prvenstveno dirko.  Ponosni smo, da smo gostili tudi svetovnega prvaka Tima Gajserja, ki je k nam prihajal nekaj let zapored, kar nam pomeni še posebno priznanje za naše delo in potrditev, da smo na dobri poti. Posebno potrditev dobrega dela in dejstva, da imajo ljudje v teh krajih radi motokros, pa nam pomeni tudi vsakoletna odlična obiskanost organiziranih prireditev in treningov, ki sodijo med najboljše v Sloveniji. Še posebej veseli pa smo, da se je zanimanje za motokros ponovno obudilo pri naših domačih mladih dirkačih, ki imajo za treninge vedno boljše pogoje. Kot zanimivost pa naj dodamo še, da imamo 60% udeležencev treningov iz sosednje Avstrije. 

Odlično sodelujemo z drugimi, ki se ukvarjajo z moto športom, kot je npr. svetovno znani stunt rider Rok Bagoroš, z lokalno skupnostjo, tako s KS Mačkovci kakor tudi z Občino Puconci, ki nam resnično nudi polno podporo. Prav tako smo vzpostavili zelo dober in pozitiven odnos s Krajinskim parkom Goričko, kjer so pristojni spoznali, da se resnično trudimo izvajati dejavnosti na okolju čim manj moteč način, saj med drugim redno opravljamo meritve hrupa, po najboljših močeh v bolj sušnem obdobju polivamo stezo ter redno čistimo in vzdržujemo okolico, dejavnost pa opravljamo brez nekih posebnih posegov v že desetletja vzpostavljeno stanje. Hkrati pa vsi navedeni in mnogi drugi sčasoma v naši dejavnosti prepoznajo tudi širšo družbeno korist in poslovno priložnost. V naše dejavnosti namreč vključujemo lokalna društva, lokalne ponudnike hrane in pijače, veliko naših gostov se pri nas zadrži več kot le nekaj ur, saj na motokros prihajajo cele družine, ti pa zelo pogosto želijo poskusiti lokalne dobrote v okoliških gostilnah, obiskati druge znamenitosti kot npr. grad pri Gradu na Goričkem ali doživljajski park Vulkanijo, kamor jih tudi z veseljem napotimo. 

Vsem aktivnim članom na področju športa (Robert Lalovič, Darko Bačič, Branimir Kokol, Vilijem Kutoš, Rene Podnevar, Zoltan Podnevar, Simon Špilak, Danijel Vehab, Andrej Šlihthuber, Franc Marič, Franc Glažar, Karel Rituper, David Burjan in še mnogim drugim) se predsednik društva Tomaž Trajbarič iz srca zahvaljuje za vso pomoč in podporo. Zahvala gre tudi vsem tistim, ki s progo živite v vasi in okolici in nas podpirate ter vzpodbujate pri našem delu.